Від бізнесу до спорту і фантастики: 5 книг від засновника БК Вертикаль Олега Лєпєніна

15.07.2020

Олег Лєпєнін — відомий бізнесмен, засновник будівельної компанії Вертикаль та Першого віконного заводу в Івано-Франківську. Для нього книга — це те, що супроводжує з дитинства, навчає, змінює, вдосконалює, дозволяє побачити більше.

У цьому матеріалі Олег Лєпєнін ділиться улюбленою літературою, яку радить до прочитання усім, та пояснює, чому так важливо читати багато.

 

Люблю читати змалку, батьки завжди заохочували мене до книг. Коли навчався у школі, брав дуже багато книжок у дитячій бібліотеці на площі Коперника. Протягом року мені ніколи не вистачало стандартного абонементу, завжди доклеювали кілька сторінок, ще й заводили новий.

Зараз я стараюсь міксувати бізнес-літературу та художню. У моєму офісі є невеличка бібліотека, співробітники компанії завжди можуть обрати собі книгу для читання.

Читати потрібно, адже наш мозок це своєрідний м’яз, який потребує навантажень і тренувань, як це ми робимо з рештою наших м’язів у спортзалі.

 

Книга №1

«Стів Джобс» Волтера Айзексона

Авторизована (переглянута і схвалена автором або зроблена за згодою автора) біографія Стіва Джобса, вперше випущена 24 жовтня 2011 року. У 2015 році на екрани вийшла однойменна екранізація книги, режисером якої став Денні Бойл, а сценаристом Аарон Соркін.

Це перша книжка, яка справила глибоке враження. Стів Джобс — засновник Apple, легендарна постать, складна, багатогранна. У книзі зібрано понад 40 інтерв’ю з самим Джобсом та його рідними, близькими, колегами і конкурентами, проведених упродовж двох років.

Прочитавши цю книгу, я змінився у бізнесі, намагаюсь бути  перфекціоністом у всьому. Перш за все це стосується підходу до створення продуктів компанії: якість понад усе!

 

Книга №2

«Атлант розправив плечі» Айн Ренд

Роман американської письменниці вперше надрукований в 1957 році у США. Це четвертий, найдовший, та останній роман Айн Ренд, який вона вважала своїм magnum opus у художній літературі.

Трилогія, якою зачитуєшся до глибокої ночі, ніби списана з реальних умов існування українського бізнесу. Варто прочитати всім, хто хоче побачити себе відстороненим поглядом збоку. Тут піднімаються злободенні питання, на які автор дає нетипові відповіді — неоднозначні, гострі, парадоксальні.

 

 

Книга №3

«Маг» Джона Фаулза

Постмодерністський роман англійського письменника, що вперше був опублікований 1965 року в Великій Британії. У 1977 році вийшло друге, перероблене і доповнене видання книги. У творі розповідається історія Ніколаса Ерфе — молодого британського випускника Оксфорду, який вирушив викладати англійську мову на невеликий грецький острів.

Книга видавництва «Вавилонська бібліотека», яка перекладає українською мовою виняткову, непересічну європейську літературу.

Головний герой молодий оксфордський денді залишає військову службу, кохання, крадіжки та їде викладати англійську на грецький острів, шукаючи нових вражень і сенсу життя. А життя, за чиєюсь геніальною та лиховісною задумкою, невпинно занурює його все глибше та глибше з однієї біди в іншу. І сенс життя відкривається вже зовсім інший…

 

Книга №4

«Moneyball» Майкла Льюіса

В основі книги лежить реальна історія спортивного менеджера Біллі Біна, яка здійняла справжню революцію у бейсболі. Він придумав новий підхід, почавши набирати недооцінених в бейсбольному співтоваристві гравців. Його команда, не маючи необхідного фінансування, змогла конкурувати з найбільш високооплачуваними командами і цим потрясла світ спорту.

Головний герой здійснив справжню революцію у бейсболі, маючи за спиною лише непохитну віру у власну ідею. Ця книга про те, як, маючи достатньо невеликі бюджети, використовуючи науковий підхід, важку працю та наполегливість, можна досягти серйозних результатів. Це стосується як спорту, так і бізнесу.

 

Книга №5

«Який чудесний світ новий!» Олдокса Гакслі

Роман-антиутопія 1932 року від англійського письменника. Дія твору відбувається у вигаданому суспільстві 632 року «Фордівської Ери». Автор, онук видатного біолога Томаса Генрі Гакслі, побудував світ свого роману, вклавши у нього своє ставлення до сучасного йому американського суспільства, заснованого на принципах доцільності та надмірного споживання.

Людей вирощують з наперед передбаченими характеристиками і майбутнім у щасливому суспільстві. От тільки суспільство це закрите, а щастя базується на таблетках «сома», які всі привченні приймати за розкладом.

А за стіною є інші люди, без комфорту й таблеток. І рано чи пізно вони зустрінуться….

Назад до новин